TOP 10 A PRINCIPALELOR REALIZARI STIINȚIFICE NOTORIU CUNOSCUTE

  1. Realizarea primei baze de cercetare din tara pentru taurine (BIOBAZA)

Realizarea primei BIOBAZE pentru specia taurine a insemnat inceputul primelor rezultate in munca de cercetare zootehnica. In 1978 a fost obtinut primul vitel prin transfer de embrioni, acest procedeu reprezinta o biotehnica utilizata ca metoda moderna de intensivizare a reproductiei la animale iar in 1987, este obtinut vitelul “Ger” printr-un embrion conservat prin congelare timp de 112 zile si transferat chirurgical pentru ca, in februarie 1988 sa se nasca vitelul “Ghiocel” dintr-un embrion congelat timp de 42 zile prin metoda complet nechilurgicala. Tot in aceasta perioada au mai fost obtinuti vitei pe cale chirurgicala si nechirurgicala la cele dou centre T.E. la Targu Mures si I.C.P.C.B. Balotesti.

Anul realiazării/ omologării: 1974

PERIOADA DE EXPLOATARE (ANI): 46

 

  1. Crearea unei linii sintetice de taurine “MURES” la rasa Baltata Romaneasca

Cercetarile temeinice in domeniul ameliorarii rasei Baltata Romaneasca au condus la realizarea liniei “MURES” care s-a remarcat cu productii mai mari cu 600 l lapte fata de lotul martor, media primei lactatii a fost de 5500 kg lapte la primipare. La formarea liniei sintetice a stat la baza un taur cu potential genetic deosebit pentru productia de lapte dovedita prin ficele sale. Prin crearea acestei linii s- ajuns la consolidarea unui nucleu excedent de female pentru fermele existente in zona de influenta a statiunii.

Anul realiazării/ omologării: 1984

Anul extinderii in producție: 1985

PERIOADA DE EXPLOATARE (ANI): 36

 

  1. Realizarea in cadrul BIOBAZEI  a unor solutii tehnologice eficiente cu aplicabilitate in fermele pentru cresterea taurinelor

In BIOBAZA, timp de un deceniu, s-au studiat o serie de solutii tehnologice cu referire la sistemul de ventilatie naturala in adaposturi, evacuarea dejectiilor, folosirea boxelor blocante, echilibrarea minerala a furajarii bovinelor prin folosirea furajului unic pe tot timpul anului. Introducerea in ratia furajera a proteinei din surse provenite din materie prima obtinuta in unitate nemodificata genetic prin producerea fulfatului cu continut de proteina peste 40% si grasimi peste 20%.

Anul realiazării/ omologării: 1974 - 1984

Anul extinderii in producție: 1985

PERIOADA DE EXPLOATARE (ANI): 46

 

  1. Testarea in campul experimental al statiunii a creatiilor biologice noi romanesti si straine si promovarea acestora

Analiza resurselor agroclimatice a judetului Mures a scos in relief faptul ca parametrii caracteristici  potentialului agroproductiv al acestora si variatiile lor puternice de la un an la altul sunt determinate indeosebi de patrunderea de mase de aer cu origine diferita in zona judetului (continental, oceanice). Aceste variatii climatice impun testarea in permanenta a materialului genetic romanesc creat ce urmeaza a fi introdus in zona. In acest scop s-a infiintat campul experimental de profil vegetal la statiunea de la Targu Mures in care se testeaza toate creatiile noi ce urmeaza a fi omologate si introduse in zona. Practic nici o creatie nu se promoveaza fara atestarea acesteia in campul experimental si ferma de productie a statiunii. Pe baza rezultatelor timp de multi ani au fost introduse in zona soiurile de grau Glosa, Andrada, Codru si de triticale Cascador si Haiduc, iar la cultura soiei noile creatii Felix, Onix si Cristina. Sectorul de cercetare vegetala are o buna colaborare cu firmele straine pentru promovarea a noi soiuri si hibrizi.

Anul realizării/ omologării: 1975

Anul extinderii in producție: 1975

PERIOADA DE EXPLOATARE (ANI): 45

 

  1. Ameliorarea genetică a taurinelor de rasă Brună de Maramureș

Ca urmare a lucrărilor de selecție și ameliorare efectuate, structura efectivului de taurine s-a îmbunătățit continuu, stațiunea din Sighet devenind o importantă unitate furnizoare de material de prăsilă valoros pentru toată țara, aducându-și un aport considerabil în procesul de ameliorare al rasei Brună de Maramureșdin România.
Dintre rezultatele deosebite menționăm:

- Obţinerea în staţiune de-a lungul anilor (1973, 1974, 1975, 1980, 1987, 1990) a vacilor campioane pe ţară la producţia de lapte, recordista naţională absolută a rasei Brună provenind de la S.C.D.C.B. Sighet, respectiv vaca IZA, care în lactaţia a IV-a, în 305 zile, a produs 11662 kg lapte, cu 4,33 % grăsime.
- Existenţa în cadrul unităţii a familiei vacii SIGHETEANA, formată din 22 cap. femele, a căror producţie medie a fost de 7100 kg. lapte pe lactaţie.
- Producerea şi difuzarea de material de prăsilă valoros, respectiv peste 4500 tăuraşi pentru montă naturală, 2185 tăuraşi pentru însămânţări artificiale, 13900 femele. Între anii 1972-1995 au fost recoltate şi difuzate în ţară peste 4.850.000 doze msc, astfel că din 4 cap. de taurine de rasă Brună din ţară, 1 cap provine din taurinele de la S.C.D.C.B. Sighet. De asemenea, la Sighet s-a obtinut cel mai valoros taur ameliorator de rasă Brună din România –ELEGANT.

Anul realiazării/ omologării: 1972

Anul extinderii in producție: 1972

PERIOADA DE EXPLOATARE (ANI): 48

 

  1. Formarea si consolidarea nucleului de rasa Pinzgau de Transilvania in vederea conservarii fondului genetic al rasei

Schimbarile climatice din ultimul timp vor produce mari provocari in migratia populatiei din zonele de campie spre cele de munte. Popularea acestor zone cu rase de bovine constitue o prioritate. Dintre rasele specifice zonei adaptate la peste 8500 m altitudine o reprezinta rasa Pinzgau de Transilvania. In ultimul timp metisarile excessive cu alte rase au pus in pericol pastrarea insuirilor morfo-fiziologice ale rasei, salvarea acestei rase a fost posibila prin accesarea unui proiect de cercetare sectorial finantat de MADR, am achizitionat si am format un nucleu de 30 de capete Pinzgau de Transilvania. Acest nucleu se creste in izolare reproductiva pentru a mentine nealterate insusirile de rusticitate a rasei si rezistenta la boli specifice taurinelor.

Anul realiazării/ omologării: 2016

Anul extinderii in producție: 2016 - prezent

PERIOADA DE EXPLOATARE (ANI): 4

 

  1. Formarea unei banci de m.s.c. provenit de la tauri autohtoni de Pinzgau

Activitatea de reproductie a rasei constituie o preocupare permanenta a colectivului de cercetatori din unitate. Pentru a pastra nealterate insusirile rasei formata in zona de munte a tarii, am recoltat si am prelucrat 1500 doze de m.s.c. “BANCA DE GENE”, material seminal provenit de la doi tauri de Pinzgau, obtinuti si crescuti in cadrul statiunii. Materialul seminal recoltat este pastrat in Banca de Gene la Semtest Tg. Mures, unde se poate achizitina de cei interesati.

Anul realiazării/ omologării: 2016;2019

Anul extinderii in producție: 2016 - prezent

PERIOADA DE EXPLOATARE (ANI): 4

 

  1. Fondarea unei linii fara coarne, cu ecornaj genetic “AKERATOS”, in premiera mondiala la rasa BRUNA

In cadrul cercetarilor efectuate de-a lungul anilor pe rasa Bruna, la statiunea Sighet s-a identificat o varietate “fara coarne”, Romania fiind prima tara din lume detinatoare de taurine de rasa BRUNA de acest tip.

Tipul “AKERATOS” ofera crescatorilor avantajele unui comportament mai docil, reducerea cheltuielilor cu ecornajul, spatiu de furaje mai mic, riscuri minime de accidente, etc.
De asemenea, s-au facut cercetari comparative intre calitatile de productie (lapte, carne) ale celor doua tipuri, cu coarne si “fara coarne”, obtinandu-se un spor in greutate superior la cele “fara coarne”.

Statiunea Sighet a produs si difuzat material de reproductie a tipului ”fara coarne”si in alte zone din tara, realizand o tema de promovare, raspandire si consolidare a noului tip in zone precum Neamt, Gorj, Mehedinti.

In prezent exista la Sighet preocupari pentru conservarea, multiplicarea si consolidarea taurinelor cu ecornaj genetic.

Anul realiazării/ omologării: 1976

Anul extinderii in producție: 1982

PERIOADA DE EXPLOATARE (ANI): 44

 

  1. Valorificarea eficienta a pajistilor cu vaci de rasa BRUNA

Avand in vedere zona predilecta in care se creste rasa BRUNA, respectiv montana si submontana, caracterizata prin suprafete mari de pajisti naturale, la Sighet s-a dezvoltat un puternic laborator de pasuni si fanete, de folosire rationala si economica a masei verzi cu taurinele.

S-au creat puncte de cercetare in zona Agris (700-800 m altitudine) si Runcul Sapintei (1000-1200 m altitudine), unde s-a experimentat folosirea eficienta a pasunilor cu tineret taurin in special.
In acelasi sens, de folosire a potentialului zonal pentru rasa Bruna, au fost realizate numeroase cercetari de utilizare a pasunilor naturale si cultivate in diferite sisteme de crestere, la pasune sau in stabulatie, legate sau libere, cu supliment sau fara, atat la vaci cat si la tineret, oferind rezultate tehnice (productii) si economice (pret de cost, venit, cheltuieli) crescatorilor de rasa Bruna.

Cercetarile privind valorificarea eficienta a pajistilor naturale au condus la: stabilirea categoriei de taurine care foloseste cu maxim de randament pajistile din aceasta zona, optimizarea ratiilor pentru diferite categorii de taurine, stabilirea modalitatilor eficiente de conservare a masei verzi pentru iarna, cunoasterea si interpretarea relatiei sol-planta-animal.

Anul realiazării/ omologării: 1976

Anul extinderii in producție: 1978

PERIOADA DE EXPLOATARE (ANI): 44

 

  1. Valorificarea eficienta a pajistilor cu vaci de rasa BRUNA

In zona Maramures pajistile reprezinta peste 80 % din suprafata agricola, constituind principala sursa de furaje pentru animalele care se cresc in zona.
Optimizarea productiei pajistilor si implicit a productiei zootehnice prezinta aici un interes aparte.

De-a lungul timpului la Sighet s-au facut experiente privind combaterea principalelor specii de plante toxice sau fara valoare din pajistile permanente din Maramures, pajisti aflate la altitudini diferite (intre 200 m- 1000 m altitudine), cu diverse grade de imburuienare, folosind metode mecanice, chimice, biologice si elaborandu-se tehnologii de combatere a speciilor : Nardus stricta, Deschampsia sp., Rumex sp., Pteridium aquilinum, Urtica dioica.

De asemenea, cercetarile de la Sighet au adus contributii la optimizarea tehnologiei de suprainsamantare a pajistilor degradate din zona premontana a tarii..

Anul realiazării/ omologării: 1984

Anul extinderii in producție: 1986

PERIOADA DE EXPLOATARE (ANI): 36