Stațiunea de
Cercetare - Dezvoltare pentru creșterea Bovinelor Tg. Mureș

Statiunea de Cercetare dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Tg. Mures, jud. Mures, infiintata in 1947, este situata in bazinul mijlociu al raului Mures, in centrul podisului Transilvan, in Sangeorgiu de Mures la 5 km de acesta in directia N-E, pe soseaua nationala E15B spre Reghin.

Vezi istoric

Obiectivele stațiunii

  • Creșterea potențialului genetic a populației de Bălțată Românească tip Simmental și Brună de Maramureș din stațiune;
  • Conservarea fondului genetic al rasei Pinzgau de Transilvania în pericol de dispariție;
  • Optimizarea tehnologiei de furajare a bovinelor în condiții de secetă prelungită;
  • Testarea în câmpul experimental a creațiilor biologice românești noi și promovarea acestora în rândul fermierilor din zonă.

Proiecte actuale de cercetare stiintifica

  • ADER 1.1. “Cercetări privind aptitudinile rasei Pinzgau de Transilvania în directia productiei de carne“ – proiect finantat de MADR Bucuresti
  • „Cercetari privind insusirile morfo-productive ale rasei Pinzgau de Transilvania in vederea elaborarii programului de conservare genetica”
  • „Studiul hibrizilor de porumb cu stay green ridicat cu potențial de producție mare și capacitatea rapidă de pierdere a apei din bob la maturitate, rezistenți la stresul termic și hidric din lunile iulie și august”
  • „Testarea soiurilor de soia în vederea selectării biotipurilor cu conținut ridicat în proteină pentru optimizarea rațiilor furajere la bovine”
  • „Optimizarea tehnologiei de furajare a bovinelor prin inlocuirea porumbului cu sorg furajer in conditiile de seceta prelungita”

Organizarea activitatii de cercetare-dezvoltare

  • Cercetare vegetala
  • Ferma Zootehnica - Cercetare zootehnica
  • Baza Experimentala Sighet
  • Ferma Vegetala - Sector Conditionare samanta

Oferte - servicii:

  • Tehnologii pentru cereale si principalele plante furajere
  • Tehnologii de combatere integrata a buruienilor
  • Vitele si taurasi de prasila de inalta valoare genetica din rasele Baltata Romaneasca, Bruna de Maramures si Pinzgau de Transilvania
  • Asistenta tehnica in domeniul mulsului mecanic
  • Analiza complexa de furaje
  • Instruirea fermierilor in domeniul exploatarii bovinelor
  • Calificarea in domeniul insamantarilor artificiale
  • Indrumari - lucrari de diploma, elevi, studenti, doctoranzi
  • Lucrari stiintifice, reviste de specialitate, carti originale si alte informatii de specialitate.

Istoricul Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Tg. Mureș

Primul nucleu de cercetare agricolă la Tg. Mureș exista din 1947, când sub tutela Institutului de Cercetări Agronomice al României, și-a început activitatea Stațiunea de Cercetări Agricole, având ca obiect de activitate studiul pajiștilor naturale și cultivate.

Cu un patrimoniu de 50 ha teren și 4 cadre cu studii superioare, unitatea a efectuat lucrări în domeniul inventarierii patrimoniului pastoral și de cercetare a plantelor furajere din văile Mureșului și a Târnavelor.

În 1962 stațiunea a trecut sub egida Institutului de Cercetări Zootehnice, lărgindu-și patrimoniul și acordând prioritate cercetărilor în domeniul creșterii bovinelor, ovinelor, porcinelor și a animalelor de blană, în 1968 prin reorganizarea administrativă a țării, efectivele de ovine au fost preluate de IAS Miercurea Ciuc, jud. Harghita.

În anul 1981, prin înființarea Stațiunii de Cercetare și Producție pentru Animale de Blană, patrimoniul acestui laborator s-a desprins de stațiunea mamă și a devenit unitate independentă.

De-a lungul timpului, stațiunea a înregistrat o serie de mutații calitative, reflectate prin rezultatele și prezența sa în procesul producției agricole.

De menționat că fosta S.C.D.C.B. Sighet, pentru rasa Brună de Maramureș, înființată în 1968, prin HG 50 / 8.02.2019, a fuzionat cu Stațiunea din Tg. Mureș, trecând în subordinea și administrarea acesteia din urmă, ca Bază experimentală.

  1. Denumirea unității: Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Tg. Mureș
  1. Amplasarea geografică a unității:

Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Tg. Mureș este situată în bazinul mijlociu al râului Mureș, în centrul podișului Transilvaniei, în Sângeorgiu de Mureș, comună subordonată municipiului Tg. Mureș, la 5 km de acesta, în direcția N-E, pe șoseaua națională E15B spre Reghin.

Baza experimentală din Sighet este amplasată în N-V țării, pe raza a 5 localități din județul Maramureș, respectiv: Sarasau, Sapanta, Remeti, Bocicoiu Mare și Sighetul Marmației, terenul aferent se află la altitudinea cuprinsă între 270-1000 m.

  1. Actele normative prin care este înființată și funcționează Stațiunea:
  • Legea nr. 32 din 1927, art. 9
  • Decretul regal nr. 1677 din 1932 pentru înființarea Institutului de Cercetări Agronomice al României și a stațiunilor agronomice
  • Legea nr. 290 din 2002
  • HG 35 din 2006
  • Legea 45 din 2009
  • Legea 72 din 2011
  • HG 50 din 2019
  1. Forul tutelar al unității: Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gh. I. Sisesti” Bucuresti
  1. Evolutia unitatii in timp:

La infiintare in 1947 in Statiune erau 4 cercetatori, in 1980 in cercetare existau 92 de persoane din care 22 de cercetatori, in 1990 in cercetare erau 70 de persoane din care cu grade stiintifice 18 persoane, in 2000 numarul de angajati in cercetare a scazut la 9 persoane din care cu grade stiintifice 7 persoane, in prezent in cercetare exista 4 persoane din care toate sunt cu grade stiintifice.

Din analiza evolutiei personalului din statiune apogeul maxim a ajuns in 1980, dupa care treptat s-a ajuns la situatia actuala.

In privinta evolutiei efectivului de animale in 1990 existau 1750 capete taurine total, in anul 2000 efectivul a scazut la 650 capete, iar in prezent efectivul de Baltata Romaneasca este de 250 capete.

In privinta fondului funciar, daca in 1947 Statiunea avea 117 ha, in 1989 suprafata totala era  1455 ha, in anul 2000 Statiunea avea in administrare 1265 ha suprafata care in prezent (2019) este de 317 ha.

La infiintare in anul 1968, Statiunea Sighet a avut 45 de persoane in cercetare, 3190 ha teren, 1596 efectiv total, din care matca 800 capete Bruna, in anul 2000 personalul din cercetare a scazut la 16 persoane, 840 ha teren, 300 capete efectiv total, in prezent in cercetare sunt 2 persoane, 558 ha teren total si 98 capete efectiv total de Bruna de Maramures.

De mentionat ca in 1974 la Tg. Mures s-a realizat prima baza de cercetari din tara pentru bovine, cand s-a obtinut primul transfer de embrioni la iepure.

In perioada anilor 1980-1990 in cadrul statiunii existau mai multe laboratoare de cercetare: ameliorarea plantelor, agrofitotehnie, combaterea integrata a buruienilor, laboratorul de biochimie, productia de lapte, de carne, reproductia.

In prezent exista doua laboratoare, cel vegetal care abordeaza in special aspecte privind ameliorarea culturilor de cereale si plante furajere, soiuri sau linii de origine autohtona, producerea de samanta la grau, triticale, soia din verigi biologice superioare (B, PB, C1).

In cadrul laboratorului de cercetare zootehnica temele abordate cu prioritate sunt cele cu privire la ameliorarea rasei Baltata Romaneasca, imbunatatirea tehnologiei de furajare in conditiile actuale de seceta prelungita si conservarea fondului genetic al rasei Pinzgau de Transilvania aflata in pericol de disparitie.

  1. Obiectul actual de activitate al Statiunii

Statiunea din Tg. Mures are ca obiect principal activitatea de cercetare-dezvoltare in domeniul cresterii bovinelor cu activitatile codificate potrivit Ordinului Institutului National de Statistica nr. 337 din 2007.

  1. Dotarea actuala

In urma fuziunii celor 2 statiuni, suprafata totala de teren este de 915 ha din care 550 ha teren arabil, 2 cladiri administrative cu spatiile interioare amenajate pentru laboratoarele de cercetare care din pacate necesita reparatii curente si dotarea cu aparatura noua.

Avem in dotare utilaje agricole de stricta necesitate, uzate moral si fizzic, motiv pentru care este nevoie de o dotare noua, la fel adaposturile pentru animale sunt foarte degradate in special in zona acoperisurilor.

In prezent, conform H.G. 50 din 2019, in aceasta unitate isi desfasoara activitatea 58 de persoane din care in cercetare 15, cu grade stiintifice 7 persoane, respectiv: 1 CS I, 3 CS III, 3 CS.

  1. Obiective generale si specifice ale activitatii stațiunii:

Obiective generale

  • Creșterea potențialului genetic a populației de Bălțată Românească tip Simmental și Brună de Maramureș din stațiune;
  • Conservarea fondului genetic al rasei Pinzgau de Transilvania în pericol de dispariție;
  • Optimizarea tehnologiei de furajare a bovinelor în condiții de secetă prelungită;
  • Testarea în câmpul experimental a creațiilor biologice românești noi și promovarea acestora în rândul fermierilor din zonă.

Obiective specifice cercetare

  • 1. Cercetarea și testarea unor linii zootehnice tipul lapte-carne și carne-lapte la populația de Bălțată Românească tip Simmental din stațiune;
  • 2. Cercetări privind consolidarea nucleului de conservare a fondului genetic al rasei Pinzgau de Transilvania aflată în pericol de dispariție;
  • 3. Selecția de animale pentru prăsilă (♂ și ♀) din rasele Bălțată Românească și Pinzgau de Transilvania pentru consolidarea și formarea a unui efectiv cu potețial genetic valoros;
  • 4. Folosirea în procesul de reproducție a m.s.c.-ului sexat provenit de la genitori ca V.A. (valoarea de ameliorare) foarte mare în vederea creșterii efectivului matcă;
  • 5. Utilizarea sorgului pentru boabe și siloz ca alternativă în furajarea bovinelor în condiții severe de stres termic și hidric;
  • 6. Testarea celor mai valoroase soiuri de soia în vederea selectării biotipurilor cu conținut ridicat de proteină (peste 40%), cu perioadă de vegetație mai scurtă pentru optimizarea rațiilor furajere la bovine;
  • 7. Producerea de material semincer din verigi biologice superioare (PB, B, C1) la culturile de grâu, triticale și soia în vederea promovării în zonă a celor mai valoroase creații românești și străine;
  • 8. Transferul rezultatelor cercetării, participarea la mese rotunde, vizite în câmpul experimental și în ferma de bovine, participarea și organizarea de simpozioane, publicarea lucrărilor științifice, cărți de specialitate, participarea la emisiuni radio și TV, asisteță tehnică de specialitate, vânzarea de sămânță certificată de cereale și animale.
  1. Rezultatele obtinute in cercetarea stiintifica si modul de implementare a

acestora:

  • Urmare a testarilor de linii si soiuri de grau si triticale, in zona s-a introdul soiul de grau „Glosa” si de triticale soiul „Cascador” care se cultiva in judetul Mures si in zonele limitrofe pe suprafata de peste 1000 ha
  • Ca urmare a studiilor privind comportarea hibrizilor de porumb in zona, am reusit sa convingem fermierii sa cultive hibrizi cu perioada de vegetatie mai scurta din grupele FAO 150 pana la maxim 300, care au sanse sa ajunga la maturitate in timp util si care dau posibilitatea insamantarii dupa ei a cerealelor de toamna
  • In urma rezultatelor din campul experimental am reusit sa promovam in zona hibrizi de porumb care se incadreaza in suma temperaturilor active de 1300ᵒC care se realizeaza in zona noastra
  • Pentru imbunatatirea calitatii silozului, am testat hibrizi cu perioade diferite devegetatie, combinand biotipuri cu perioade mai scurte de vegetatie cu biotipuri cu perioade mai lungi si cu cedare treptata de energie, astfel am reusit sa convingem fermierii sa se axeze mai mult pe calitate, apoi pe cantitatea de furaj
  • Conform schemei de formare a liniei zootehnice „Manton” tipul lapte-carne cu potential genetic de peste 7000 kg EM lapte am obtinut in prima generatie (F1) un numar de 25 de produsi de sex femel. Femele din prima generatie (F1) au intrat la reproductie, acestea se imperecheaza cu continuatorul liniei respectiv taurul Manticor urmand sa obtinem generatia F2 de produsi de sex femele.
  • Am reusit formarea nucleului de conservare a rasei Pinzgau de Transilvania, cresterea efectivului de la 25 capete achizitionate in 2016 la 40 de capete in prezent la care se mai adauga 6 gestatii, totodata am constituit o banca de gene (500 doze m.s.c.) de la taur Pinzgau de Transilvania autohton.
  • La sfarsitul Proiectului Sectorial de cercetare ADER 5.2.3. a rezultat ca:
  • Productia de lapte a rasei este modesta (1700 l/lactatie), durata lactatiei este multredusa (230 zile) fata de a rasei Baltata Romaneasca si Bruna de Maramures
  • Datorita defectelor majore de conformatie ale ugerului rasa nu se preteaza pentrumulsul mecanic
  • Ritmul de crestere a tineretului mascul releva faptul ca rasa se preteaza foarte bine pentru productia de carne, in final rezulta ca rasa se incadreaza in tipul mixt carne-lapte, contrar datelor din literatura de specialitate, deci se recomanda exploatarea acesteia pentru productia de carne folosind tehnologia „vaca de carne”.

 

  1. Modul de implementare a rezultatelor obtinute
  • Participarea statiunii cu animale de prasila in expozitiile organizate in zona noastra de influenta si vanzarea de tineret femel , juninci gestante si masculi pentru monta naturala
  • Publicarea a 6 articole de specialitate in reviste internationale cotate ISI si 6 articole in reviste nationale
  • Organizarea simpozionului pe tema Conservarea fondului genetic la rasele autohtone si asigurarea biodiversitatii genetice
  • Mese rotunde si vizite de documentare in campul experimental si in cele doua ferme de taurine
  • Producerea si difuzarea fermierilor de samanta certificate de grau, triticale, soia si plante furajere din verigi biologice superioare (B, PB, C1)
  • Editarea si publicarea unor brosuri sau carti de specialitate care sa reflecte rezultatele de cercetare obtinute in cadrul activitatii noastre
  • Participarea colectivului de cercetare la emisiuni radio-TV pe teme agro-zootehnice.

 

  1. Planul de dezvoltare al statiunii
  • Ocuparea prin concurs a posturilor de cercetatori vacante, cu personal capabil, tanar si dornic sa lucreze in activitatea de cercetare
  • Pregatirea cercetatorilor prin cursuri de masterat, doctoratura si cursuri de limbi straine de circulatie internationala
  • Organizarea sectorului de cercetare din statiune pe laboratoare, respectiv:
    • Ameliorarea si reproductia bovinelor din cele doua rase (Baltata Romaneasca si Bruna de Maramures)
    • Productia si calitatea laptelui
    • Productia si calitatea carnii
    • Tehnologia de cultura a bazei furajere
    • Laborator pentru analize biochimice
    • Conservarea fondului genetic al rasei Pinzgau de Transilvania in pericol de disparitie
  • Dotarea laboratoarelor mentionate cu aparatura performanta
  • Reparatii capital in sectorul de dezvoltare, in special a acoperisurilor la adaposturile existente
  • Dotarea si reinnoirea parcului de utilaje agricole cu utilaje noi, in special pentru producerea bazei furajere
  • Evitarea poluarii zonei prin constructia unei platform de balegar si o statie de epurare a purinului si apelor uzate
  • Utilizarea sorgului furajer in hrana taurinelor in conditiile actuale de seceta prelungita ca alternative la porumb
  • Refacerea efectivului total la 350 capete de baltata Romaneasca si 150 capete Bruna de Maramures, in total 550 capete (din care 50 capete Pinzgau de Transilvania)
  • Accelerarea procesului de ameliorare genetic a celor doua rase (Baltata Romaneasca, Bruna de Maramures) prin folosirea E.T. in procesul de reproductive
  • Preluarea si conducerea registrului genealogic la rasa Pinzgau de Transilvania.